acupunctura

Moxibustia ramura a acupuncturii

Moxibustia este o ramura a medicinii traditionale Chineze ( alaturi de practica cunoscuta ca acupunctura clasica ) care presupune arderea pelinului uscat (moxa) pe anumite puncte de pe corp. Aceasta tehnica joaca un rol important in sistemul medical traditional din China, Japonia, Coreea, Vietnam si Mongolia si este folosita de mii de ani. De fapt, caracterul actual chinezesc ( ) care reprezinta acupunctura, se traduce literalmente acupunctura ( – ac) si moxibustie ().

Pelinul folosit este pelinul alb (Artemisia absinthium) si pelinul chinezesc (Artemisia argyi). Pelinul este un arbust peren si aromat, cu frunze verzi-cenusii acoperite de perisori albi si matasosi, care faciliteaza vindecarea. Furnizorii de pelin obisnuiesc sa usuce planta si sa o piseze pana devine un praf fin; practicantii ard acel praf fin sau il proceseaza mai departe intr-un baton in forma de tigara.

Tipuri

Exista 2 tipuri de moxibustie: directa si indirecta.

Moxibustia directa – o cantitate mica de pelin in forma de con se aseaza deasupra unui punct de acupunctura de pe corp si se arde. Acest tip de moxibustie este impartit in 2 subtipuri: cu cicatrici si fara cicatrici. In subtipul cu cicatrici, o cantitate de moxa este asezata deasupra unui punct de acupunctura, se aprinde si apoi este lasata sa arda complet. Aceasta metoda poate duce la cicatrice localizata, flictena si cicatrice dupa vindecare. In moxibustia fara cicatrici, moxa este stinsa inainte sa arda pielea. Pacientul va experimenta o senzatie placuta de caldura profunda in piele.

Moxibustia indirecta – 1. practicianul aprinde un capat al batonului (in forma de tigara) de moxa si il tine aproape de zona tratata pentru minute bune, pana cand acea regiune se inroseste. 2. Alta metoda de moxibustie indirecta este aceea unde se folosesc ace de acupunctura si pelin uscat. Un ac pentru acupunctura este introdus intr-un punct specific de pe corp, apoi capatul acului este invelit in moxa si aprins, generand caldura acului si in zona inconjuratoare. Dupa obtinerea efectului dorit, moxa se stinge si acul de acupunctura se indeparteaza.

Beneficii

In medicina traditionala Chineza, moxibustia se foloseste le cei care sufera de raceala/gripa sau au o stare de sanatate stagnanta. Se presupune ca arderea moxei ajuta la indepartarea racelii si incalzirea meridianelor, care duce la o mai buna circulatie a sangelui si un flux Qi imbunatitit.

In medicina Occidentala, moxibustia a fost folosita cu succes in a roti fetusul, din pozitia pelviana intr-o pozitie normala, cu capul in jos, inainte de nastere. Un studiu publicat in anul 1998 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, arata ca 75% dintre femeile care sufereau de prezentatie pelviana a fatului inainte de nastere, au avut fetusi care s-au rotit in pozitie normala dupa ce s-a folosit moxibustia la nivelul unui punct de acupunctura de pe meridianul vezicii urinare. Alte studii au aratat ca moxibustia creste frecventa miscarilor fetale la femeile insarcinate, si poate reduce crampele menstruale cand este folosita in combinatie cu acupunctura traditionala.

Moxibustia se mai foloseste si pentru: intarirea sistemului imunitar, tratarea afectiunilor cronice, in special reumatismul, edemele s.a.

Este eficienta si in cazul depresiei, durerilor, slabiciunii si anemiei.
 Contraindicatii

Moxibustia este contraindicata in inflamatii acute, ulcer, stari febrile, constipatie si afectiuni psihice manifestate prin agitatie.

[ Va urma un articol in care vom explica mai tehnic efectele moxibustiei precum si o tehnica de baza rpin moxa pentru sustinerea longevitatii]